معرفی بام سبز (Green Roof):
بامِ سبز یا روف گاردن یا بام باغ، همگی به سطح بامی که بر روی آن گیاهان رشد می کنند، اطلاق می شود. این نوع از بام ها می تواند زیستگاه مناسبی برای پرندگان ایجاد کند و بر آب و هوا و محیط تأثیر بگذارد و وجود این نوع از فضاهای سبز روحیه ساکنین، را بهبود می بخشد.
در بازه زمانی از چهار هزار سال قبل از میلاد تا ششصد سال قبل از میلاد، در منطقه بین النهرین (Mesopotamia) بناهای مهم و تاریخی به نام زیگورات ها شکل گرفتند. یکی از این زیگورات ها، زیگورات چغازنبیل است که در شهر شوش در استان خوزستان در جنوب کشورمان قرار گرفته است. این بناها به صورت هرمی شکل می باشند و با افزایش ارتفاع، سطح طبقات کاهش می یابد و پلکانی شکل می شوند. زیگورات ها معمولاً به عنوان معابد و مکان های مذهبی شناخته میشدند و اغلب جنس مصالح آن ها از خشت یا آجر گلی می باشد.
می توان گفت اولین بامِ سبز، بر روی این بناها شکل گرفت. کلمه زیگورات به معنای “برافراشته ساختن” می باشد.
در یک نوع طبقه بندی می توان بامِ سبز را به 3 دسته کلی تقسیم کرد:
1.بام سبز گسترده (Extensive Green Roof):
این نوع بام سبزها با رشد گیاهان سطحی تر کوتاه تر از 6 اینچ، بار متعادل تری را بر سقف بام وارد می کند. به دلیل شرایط خاک آن، انتخاب های کمتری برای نوع گیاهان وجود دارد و نیازمند آبیاری کمتری می باشد. آبیاری قطره ای و سیستم زهکشی پیچیده ای نیاز ندارد و بنابراین کمترین نگهداری را می خواهد.
2. بام سبز متمرکز (Intensive Green Roof):
این نوع بام از سوی دیگر، عمق خاک بیشتر و زیرلایه های عمیق تری نیاز دارد. نتیجتا آبیاری قطره ای و سیستم زهکشی بهتری را می طلبد. به دلیل پیچیدگی بیشتر در سیستم این نوع بام سبز، متعاقبا هزینه های بیشتری ایجاد می کند.
3. بام سبز نیمه متمرکز (Semi-Intensive Green Roof):
این نوع از بام تلفیقی از 2 نوع بام قبلی می باشد.