ساختمان هوشمند (Smart Home)
در ساختمان هایی که به عنوان ساختمان هوشمند در این روزها ساخته می شوند، میتوان با بهره گیری از یک تلفن همراه، از بیرون منازل با هر مسافتی خارج از شهر و یا حتی کشور، دستگاه های ایمنی، امنیتی و تجهیزات برقی و کنترل منزل رو در اختیار داشت. به عنوان مثال پس از ترک خانه سیستم روشنایی خاموش شوند و در یک روز گرم تابستانی دقایقی قبل از رسیدن به منزل، سیستم سرمایشی راه اندازی شود و یا آیفون تصویری کنترل شود و باغچه ها آبیاری شوند.
به طور خلاصه می توان گفت که ساختمان هوشمند، سیستمی است که به مانیتورینگ فعالیت ها و امور ساختمان ها، خصوصا مصرف انرژی ساختمان می پردازد و در مواقع لزوم با توجه به شرایط محیطی، تغییرات متناسب با آن شرایط را به طور خودکار اعمال می کند. سیستم یکپارچه ای که به کنترل و مدیریت این سیستم ها می پردازد و به عنوان سیستم مدیریت ساختمان هوشمند و یا سیستم اتوماسیون ساختمان شناخته می شود، BMS معادل عبارت Building Management System گفته می شود.
BMS یک سیستم مدیریت پذیر و Local می باشد. تجهیزات در تابلوی مرکزی به آن متصل می شوند. همچنین IBMS معادل عبارت Integrated Building Management System برای فضاها با مقیاس بزرگتر از جمله دانشگاه و کارخانه ها با سیستم های پیچیده تر در نظر گرفته می شود.
همه این تکنولوژی های نوآورانه، زمانی ارزشمند هستند که به بحران فراگیر جهان امروز، موضوع انرژی و بهینه سازی مصرف آن توجه ویژه داشته باشد. با راه اندازی این سیستم در منازل، میتوان به 30% صرفه جویی در مصرف انرژی نائل شد، که با توجه به مساله گران شدن انرژی، تجهیز منازل به دستگاه های هوشمند قدم بزرگی در کاهش چشمگیر هزینه ها و صرفه جویی در مصرف انرژی خواهد بود. خانه هوشمند یکی از پنج فناوری برتری خواهد بود، که طی چند سال آینده زندگی انسان ها را متحول خواهد کرد.
ساکنان ساختمان هوشمند علاوه بر استفاده از خدمات پیشرفته، در رابطه با مصرف انرژی، صرفه جویی قابل ملاحظه ای دارند در حالی که زندگی در یک خانه لوکس را تجربه می کنند.
3 مزیت مهم هوشمندسازی ساختمان ها:
1. آسایش و امنیت ساکنان در ساختمان هوشمند:
- در ساختمانهاى بزرگ از ارتباط تمامى سيستمهاى تاسيساتى و امنيتى به راحتى مي توان در زمان خطر(مانند آتش سوزى) نهايت بازدهى را گرفت. به عنوان مثال، در زمان آتش سوزى آسانسورها را به طبقه همكف فرستاد. درهاى اضطرارى را باز كرد. اگزاست فن ها را با تمام قدرت بكار انداخت و آمار پرسنل موجود در ساختمان هوشمند را برای گروه امداد آماده نمود.
- اجراى سناريوهاى مختلف ومتنوع به طور هم زمان وقابل برنامه ريزى
2. لوکس بودن:
- در نظر بگیرید هنگام ورود به ساختمان، چراغ ها به صورت خودکار روشن شوند. در بخش ورودی منزل، با فشردن یک کلید به صورت همزمان چراغ های هال و پذیرایی روشن و سیستم تهویه مطبوع راه اندازی شود و یا هر عمل دیگری میتواند با فشردن یک دکمه آغاز شود.
- در اتاق پذیرایی یک پنل Touch Screen وجود دارد که با نمایش پلان واحد در آن تمامی سیستم هوشمند ساختمان به شکل گرافیکی قابل مشاهده و کنترل است.
- کنترل تمامی سیستم روشنایی با استفاده از ریموت کنترل
- باز و بسته کردن پرده ها و کنترل حدود آن با توجه به روشنایی محیط خارج و نور مورد نیاز
- انتخاب سناریوهای از پیش مشخص، برای امور مختلف روزمره مانند مطالعه، تماشای تلویزیون و…
- هنگام خروج از سرویس بهداشتی، روشنایی قطع و هواکش تا دقایقی به کار خود ادامه می دهد.
3. صرفه جویی در مصرف انرژی:
- بهره گیری از یک پنل به جای چندین کلید در هر فضا که می تواند، به میزان 40 درصد، منجر به کاهش مصرف انرژی شود. توجه شود که هزینه ای که برای هوشمندسازی یک خانه هوشمند هزینه می شود، با توجه به صرفه جویی در مصرف انرژی طی چند سال جبران می شود.